Jackson Ski Cabin

Schweitzer Mountain — Sandpoint, Idaho

The underlying design concepts for the northern Idaho mountain cabin were dictated by the extreme climate. Average yearly snow accumulation on the site can reach 8-10 feet. A simple gabled roof system with extending eaves was employed to adequately shed the snow as it accumulates each winter. A steep pitched “cold roof” system was used to assist the snow in falling from the roof throughout the winter season. Roofed side decks provide a buffer from the snow that typically accumulates to the bottom of the eave line each winter.

The footprint for the three story cabin is an efficient rectangle of 28’ x 35’. The bottom floor contains a two car garage, mechanical systems and an entry complete with wet storage for skis, boots, jackets and gloves. The second floor is the main living areas and bedroom. A third floor loft is the home for the master bedroom, den and secondary living area.

Great care was taken in detailing the interior and exterior spaces. Exposed recycled wood framing members and decking were utilized to add uniqueness. Custom metal railing used on the interior and exterior was based on the alder leaf — a hearty tree found on the property. The interior and exterior color palate was directly derived from colors of fall leaves found on the property. Natural stone was incorporated into the fireplace and exterior columns. Granite countertops and tile and wood floors add warmth to the comfortable retreat.

Image of Jackson Ski Cabin
Project Images
1
2
3
4
5
6
7
8